ריב בזוגיות הוא מצב שכיח בו שותפי הזוג חווים מתח, קונפליקט או מחלוקת בנושאים שונים. אלו יכולים להיות התנגשויות רגשיות, חילוקי דעות בעניינים מעשיים או חוסר הסכמה על כיוונים בחיים. תקשורת לא-אפקטיבית, אי-הבנה והאשמות הם חלק ממאפייני הריב, וחשוב להבין כיצד לטפל בהם כדי שהריב לא ישבור את הקשר.
הסיבות הנפוצות לקיומם של ריבים ביחסים זוגיים :
1.חוסר תקשורת - כשתקשורת אפקטיבית חסרה בין בני הזוג, מתפתחים הרבה יותר מצבי מתח והתנגשויות. חוסר תקשורת יכול להיגרם מחשש לחשוף את הרגשות והצרכים האמיתיים, חוסר יכולת להקשיב, או תחושה שאין מקום לדיאלוג פתוח.
2.חוסר הבנה- תופעה שכיחה בקרב זוגות ששותפי הזוג לא תמיד מצליחים להבין את נקודת המבט, הצרכים והרגשות של השני. חוסר הבנה זה יכול להביא לפרשנויות שגויות, הנחות מוטעות והאשמות.
3. ניהול קונפליקט לקוי - מקרים של ריב ללא יכולת לפתור את הסכסוכים בדרך בונה ופרודוקטיבית. במקרים אלו נפגוש זוגות גם אוהבים במצבי קונפליקט וריבים כשהם עלולים להגיע למבוי סתום, להשתמש באסטרטגיות בעייתיות כמו הגנה עצמית או התקפה, במקום לנסות להבין ולמצוא פתרון משותף.
לריבים השפעה מכרעת על האושר וטיבם של היחסים בקרב זוגות. רבים פונים לעזרה כאשר מצויים לפחות באחד מהמצבים שהזכרתי לעיל. ושם נפגוש את ההשלכות של הריב על טיב היחסים:
אמון וקרבה- ריבים חוזרים עלולים לפגוע באמון ובתחושת הקרבה בין בני הזוג, מה שמרחיק אותם זה מזה ומשם גם נפגוש בקושי שלהם לשמר או לתחזק יחסי אינטימיות.
פגיעה באושר ובשביעות הרצון - ריבים מלווים בחוויות שליליות כמו תסכול, כעס ועצב, והם עלולים להוביל לירידה בהנאה ובשביעות רצון מהיחסים בכלל דפוסי תקשורת בעייתיים- כשריבים נפתרים באופן שלילי, דפוסי תקשורת לקויים כמו האשמות והטלת אשם מחלחלים ונהפכים לחלק מהאינטראקציה השוטפת.
כלל מאפיינים אלו ניתנים לתיקון ולפתרונות והזוגות שנכנסים ללופ של ריבים ללא מוצא – חשוב שיקבלו מראה וסיוע בכלים מותאמים ועזרה להביט בהם ולצאת משם . ללא שצריכים לשנות את בן/ בת הזוג אלא לשנות רק גישה.
אפרט כאן כמה מהאפשרויות. ומהיכן מתחילים ?
הקשבה פעילה- לפני הכל ממליצה לשני הצדדים לשים לב לעצמם. להצטייד "באוזניים גדולות" יותר שממוקדות בהקשבה לאחר .
כדי לפתור ריב, חשוב שכל אחד מבני הזוג יקשיב לצרכים ולנקודת המבט של השני, בלי להפריע או להגיב מיד. הקשבה פעילה יוצרת אוירה של הבנה והפחתת מתח.
פתרון בעיות משותף- לתת יד ביד ולרצות לפתור את הבעיה שמזהים אותה ביחד. במקום להאשים או להגן, תתמקדו בלאתר את הבעיה המרכזית ולחפש פתרונות יצירתיים יחד. זוגות שמצליחים לעבוד כצוות בפתרון בעיות מפתחים יותר אמון והבנה הדדית.
ניתן למצוא שזוגות שמבינים את הבעיה קל להם יותר להתמודד עם ויתורים, עם מצבים גם של קונפליקטים בזכות ההבנה ההדדית ששום פגיעה לא נעשית בכוונה. ובנוסף כשמבינים מה הסיבה לריב , אנחנו עשויים למצוא שהפתרון נמצא אצלינו ולא אצל הצד השני.
הפרדה בין הריב לשפה הרגשית- חשוב להבדיל בין הריב לבין הבעת הרגשות והצרכים האמיתיים. כשהריב מתפתח, לפעמים אנשים מתקשים להיפתח ולחלוק את הרגשות העמוקים יותר.
תקשורת בונה ואפקטיבית בזמן ריבים-
לתקשורת בזמן הריבים יש השפעה מכרעת. אמליץ כאן על כמה דגשים לשים לב אליהם ותראו שינוי בעוצמת ההקשבה והריכוך :
1. לעבור משימוש במילה את/ה לגוף ראשון -
השתמשו בביטויים כמו "אני מרגיש..." או "לי חשוב..." במקום האשמות בסגנון "אתה תמיד..." או "את לא..." שבורחות אנשים ויוצרות דיון בלתי פרודוקטיבי.
2. ודאו שכל אחד מבני הזוג מרגיש שנשמע ומובן. הקשיבו בלי להפריע או להאשים, ונסו להבין את נקודת המבט של השני.
3. התמקדו בפתרון ולא בניצחון - במקום להתמקד בניצחון או הוכחת צדקה, השתדלו לחפש פתרונות משותפים שיענו על הצרכים של שניכם. שאפו לתוצאה שתספק את שני הצדדים.
4. להקשיב בשביל להבין את האחר ולא בשביל להגיב- ודאו שכל אחד מבני הזוג מרגיש שנשמע ומובן. הקשיבו בלי להפריע או להאשים, ונסו להבין את נקודת המבט של השני.
עקרונות חשובים לשדרוג היחסים הזוגיים שיתנו לכם אור בקצה המנהרה -
1. הריב הוא מצב טבעי כשיש קושי ולכן פתרון הקושי , הבנתו בשיתוף פעולה יגביר את הסיכוי לפתור את עוצמת הריב ביחסים.
2. לטנגו צריך שניים. הסיכוי לפתור ריב לטווח הארוך טבוע במעורבות שני הצדדים שנוטלים חלק בהגעה לפתרון. ויתור והרמת ידיים יכולים רק להחמיר את התוצאה.
3. שימוש בתקשורת שהומלצה כאן בגוף המאמר תגדיל את הסיכוי להבנת הצדדים את הקושי ואת ההגעה לפתרונו.